Eikö lääkäriä sitten uskota?

1.

Suomessa tunnetusti toiset vastustavat luontaishoitoja harrastuksenaan ja pakkomielteisesti. Eniten kiihkoisia julkisuudessa ovat olleet lääket. prof. Juhani Knuuti, psykiatri/ skeptikot Hannu Lauerma, ja Kuopion yliopiston dosentti/ skeptikko Markku Myllykangas.

Yksi asia mikä saattaa aiheuttaa toisille tätä muiden syyllistämistä, on mahdollinen ”oma lehmä ojassa oireyhtymä”. Lääkehoitohaitat ovat iso ongelma ja esim.  Lauerman edustamassa psykiatrisessa lääkinnässä on paljastunut paljon plaseboon perustuvia lääkevalmisteita, joissa lääkefirmat antaneet virheellistä väittämiä lääkkeidensä vaikutuksista tai salanneet haittoja. Mielenterveyslääkkeet ovat aiheuttaneet käyttäjilleen lääkeriippuvuuksien lisäksi myös itsemurhia ja mahdollista vihakäyttäytymistä – josta asiantuntija-arvioita sivun lopussa.

Outoa kun moninaiset lääkehaitat, kuten kolmanneksi yleisimpänä kuolinsyynä sivuutetaan sillä, että “lääkkeet ovat tutkittuja”? En ymmärrä, miten semmoinen voisi edes tuoda moninaisille haitoille hyväksynnän tai poistaa haitoilta vastuun? Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola kertoo kirjassaan, Ruoansulatus kuntoon ravitsemuksella: ”Pääosa koululääketieteen hoidoista (70-80%) kaipaa edelleen tieteellistä näyttöä tehosta, joten myös niiden olisi toistaiseksi katsottavan kuuluvan uskomushoitojen piiriin”.

Lääketutkimukset tehdään pääosin hiirillä, olemme yksilöitä ja reagoimme usein eritavoin lääkityksille. Mikään tutkimus ei siis kerro, miten juuri sinä lopulta reagoit lääkkeelle tai useamman yhteisvaikutuksille. Lääke usein “määrätään” syötäväksi, mutta lopulta kukaan ei ole vastuussa lääkkeiden vaikutuksista, paitsi lääkkeen syöjä itse.

Ihmiset kuin kotieläimetkin lisääntyvästi lääkkeellisten hoitojen oravanpyörässä. Diagnoosit lisääntyvät ja uudet krooniset sairaudet leimataan usein kovin epärealistiseksi syyksi. Lääkäri kertoo (allergian, astman, ADHD:n tai diabeteksen) syyksi usein perimän. Potilas sitten harmittelee sairasta perimäänsä, jota saattaa suvussaan sairastaa ensimmäisenä.

Venäjän karjala on rajan takana ja kyseisellä rajalla on maailman suurin allergia vyöhyke. Suomessa maailman eniten allergiaa ja Karjalassa ei juuri lainkaan. Karjalassa ei myöskään ole voimakasta rokotuskulttuuria ja antibiootteja käytetään harvoin. Suomessa puhutaankin usein liiasta puhtaudesta allergioiden syyksi ja bakteerien vähyyttä. Sitä se varmaan paljolti onkin, mutta pitäisi ymmärtää, että tärkeintä on mitä bakteereja on ihmisen sisällä ja mikä niitä sieltä mahdollisesti tuhoaa. Uskon, että jo 1. antibioottikuuri lapsena tai aikuisena tuhoaa synnytyksessä ja äidinmaidosta saatuja merkittäviä bakteereja, joita ei saa enää myöhemmin vatsahapposuojan vuoksi suolistoon mitenkään, eikä kaikkia bakteereja ja niiden syntysijoja edes tunneta. Antibioottien on myös monissa tutkimuksissa huomattu altistavan mm. niille “perimäsairauksille”.

80% suoliston bakteereista ei tunneta, mutta silti pienempääkin vaivaan pudotetaan jo lapsenkin suolistoon ”atomipommi”, joka ei bakteereja valikoi. Samalla  tiedetään, että suolistossa asuu meidän puolustus, ja “suolisto olisi meidän toiset aivot.” Joten on loogista, että antibiootit vaikutuksillaan aiheuttavat ehkä suurimman osan tämän päivän kroonisista sairauksista. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan haluta ottaa laajempaan käyttöön.

Helsingin-Sanomat on profiloitunut paljon vaihtoehtojen sivuuttajana ja toiminut skeptikoiden julkaisumediaksi. HS antaa usein palstatilaa skeptikoille, joka lyttää isolla palstatilalla kehota tukevat vaihtoehdot oman asenteensa perusteella. Asiantuntijan puolustusta HS kyseisiin vihakirjoituksiin ei yleensä julkaista tai puolustuskirjoitus lyhennellään niin, ettei siinä oikein mitään sitten kerrotakaan. Lehden pitäisi ensisijaisesti sensuroida vainokirjoitukset. Niissä kun ei yleensä ole mitään uutta tai edes perusteita, vaan ovat ennemminkin jonkun tietämättömän skeptikon henkilökohtaisia vihapuheita, jolla hän vahvistaa asemaansa ryhmässään ja saavat omiltaan aplodeja.

Vastalääke ry, on Juhani Knuutin oppilaista koostuva vaihtoehtohoitojen tuomitsijaryhmä. Eli nuoret lääkärioppilaan kertovat ihmisille, mikä on totuus. Ei yhteiskunta alkujaan kouluttanut lääkäreitä arvovallallaan tuomitsemaan asioita, joita eivät tunne tai asioita, jotka poikkeavat jotenkin heidän opeistaan. Tämän tyyppistä lietsomista tekevät enemmänkin äärilahkot, -ryhmät, skeptikot. Tämmöisen pitäisi olla tyystin vierasta akateemisesti koulutetulle lääkärille, kuten myös  Lääkäriliiton toiminnan johtaja Heikki Pälvelle – joka TV:n ajankohtaisohjelman haastattelussa vaati aikanaan jopa vankeustuomioita terapeuteille, jos hoitavat sairaita – jotka vapaaehtoisesti tulevat sinne apu pyytämään. Silloin ajattelin, ettei se koulutus aina takaa sivistystä tai ns. maalaisjärkeäkään.

Mikään ammattiryhmä ei saisi saada koskaan liikaa valtaa. Valta alkaa rajoittamaan todellisuudentajua ja lisäämään tunnetta oman ammattinsa tai asemansa ainutkertaisuutta. Silloin yhteistyö eri osaajien kanssa ei toimi ja siitä kärsii nyt potilaat ja tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. 

”Turhia” leikkauksia (korvaputkitus, haavainen paksusuoli, alaselkä…) tehdään Suomessa päivittäin satoja, koska vaihtoehtoja ei haluta ottaa käytäntöön. Leikkaus voi kuitenkin monin tavoin epäonnistua ja jo pelkkä nukutuskin voi koitua virhearvioksi ja päätyä pahimmillaan ikiuneen. Myös epiduraalipuudutukset, jossa selkäytimeen asennetaan neula, on riskialtista touhua. Kyseiset pistokset aiheuttavat uskottua enemmän raajaongelma ja halvaantumisia. Oireet ilmenevät usein vasta vuosien päästä, jolloin syy jalkojen toimintahäiriöihin jää ainakin potilaalle usein selvittämättä.

Lapsille usein käytetty inhalaatio-anestesia (hengitysnukutus), jossa nukutusaine annetaan hengitysilmassa. Tutkimusten mukaan se aiheuttaisi aivosolujen kuolemaa. Philadelphiassa sijaitsevan Pennsylvanian yliopiston lääketieteelliseen tiedekunnan anestesiologian professori Roderic G. Eckenhoff toteaa: ”Miljoonille potilaille annetaan vuosittain nukutusainetta, välittämättä niiden mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista. Yleisesti käytössä oleva inhalaatioanestesia-aineiden on eläinkokeissa todettu lisäävän aivosolujen kuolemaa, aiheuttavan pitkäkestoisia kognitiivisia häiriöitä, kuten muistin, oppimisen, ajattelun ja havaitsemisen ongelmia, jopa dementiaa ja Alzheimeria”. Samoihin tuloksiin on päätynyt myös maineikas Alzheimerin taudin genetiikan tutkija Rudolph Tanzilla. Tämäkin kertomus siksi, että miksi ei käytetä myös Suomessa yleisesti homeopatiaa korvatulehdusten hoitoon? Se olisi halpa-, turvallinen- ja tehokas hoito, eikä tarvitsisi tulehduskierteelle altistavia antibiootteja tai nukutuksessa tapahtuvia putkituksia, jotka lisäksi arpeuttaa tärykalvoa ja heikentää osaltaan myös kuuloa?

2.

16.4.2009 esitetty A-TALK (netissä) ohjelma oli skeptikoilta aikanaan omaa luokkaansa. Siinä asioihin täysin perehtymätön skeptikko dosentti Markku Myllykangas huusi tauotta suoraa huutoa luontaishoitoja vastaan, vain todentaakseen ne uskomukseksi. Vastakeskustelija oli silloin biologi/lääkäri/homeopaatti Liisa Sulkakoski, joka yritti saada suunvuoroa kertoakseen, että on saanut homeopatialla lääkkeitä parempia tuloksia yli 20 vuotta.

Aiemmin A-Studio ohjelmassa taas Lauermaa haastateltiin rikos-psykiatrian asiantuntijana Wincapita huijareiden tyypityksessä. – Lauerma vaihtoehtohoitojen kiihkeänä vastustajana käytti tilaisuuttaan taas hyväksi ja vertasi puheensa lopuksi Wincapita huijausta luontaishoitoihin. Se sai monen kyseenalaistamaan Lauerman asiantuntevuuden, ja korostui siinä taas hänen henkilökohtaisesta vihansa luontaishoitoja vastaan.

Lauermalla ei ole minkäänlaista koulutusta tai ole tutkinut esim. akupunktiota tai muutakaan luontaishoitoa, saati tietoa kaikkien kiinalaisten yksityiselämästäkään, mutta silti Lauerma osasi kertoa eräässä lehtiartikkelissa – ”ettei yksikään varakas kiinalainen käytä akupunktiota”. Tai perusteli Lauerma mm. Oulussa luennollaan homeopatian toimivuutta näin: ”Kun ihminen paranee homeopatiassa uskomuksella, niin eläinten paraneminen homeopatialla johtuu taas siitä, kun eläimen omistaja itse rauhoittuu antaessaan homeopaattisen valmisteen, niin omistajan rauhoittumisen myötä eläinkin sitten parantuu”.

– Sitä on ollutkin skeptikoiden aikaisemmin vaikea selittää, miksi vauvat tai eläimet paranevat homeopatialla niin usein. Nyt kun Lauerma on tutkimuksissaan päätynyt rauhoittavan vaikutuksen olevan parantumisien takana, niin tieto helpottaa lapsi ja eläinperheitä suunnattomasti – Äidin tai koiran omistajan tarvitsee vain rauhoittua sairastavan viereen ja siinä kaikki. Moni voi nyt tietysti murehtia, miksei älynnyt rauhoittua jo aikaisemmin?

Itse kun luontaishoidon asiantuntijana tiedän, kuinka väärässä Lauerma näissä jutuissaan on, niin tulee kyllä väistämättä mieleen: kuinka monen muun asian hän voi päättää näin ylimielisesti, ilman perehtymistä asiaan? Se on mielestäni huolestuttavaa vankimielisairaalan psykiatrilta, joka on päättävässä asemassa ihmisten ehkä loppuelämästä. Diagnosoiminen ja tuomitseminen ovat aina helppoja, mutta parantaminen vaatii usein myös ammatillista osaamista ja siihen pitäisi lääkärinä Lauerma yrittää perehtyä, eikä tämmöisiin noitavainoihin toisia ammattikuntia vastaa. Psykiatri tai professorikin on vain ihminen omien katkeruuksien ja tunteiden ohjailtavana, mutta kyseinen asema edellyttäisi heiltä suurempaa harkintaa.

Eikö Lääkärissä sitten uskota? Jos aikuinen paranee usein aiempia lääkekuureja paremmin homeopatialla ja akupunktiolla ja se tapahtuisi sitten “uskomuksen” johdosta, niin tarkoittaako tämä sitä, että lääkäriä ja lääkkeisiin ei enää uskota vai uskostaanko terapeuttia vain lääkäriä enemmän?

Ei uskoa, vaan käytäntöä. Korvatulehdus- tai virtsatulehduskierre voi kestää antibioottihoidolla jopa vuosia tai virtsatulehdus jäädä krooniseksi. Haetaan lukuisia reseptejä ja samalla vastustuskyky heikkenee, tulee mahdollisia allergioita, suolistofloora tuhoutuu, maksa rasittuu, diabetes- ja syöpäriski kasvaa, potilas läheisineen uupuu ja lääkärikin turhautuu. Monen ollut sitten pakko etsiä vaihtoehtoa ja moni päässyt homeopatialla vasta kierteestä eroon nopeasti. Tätä nopeaa parantumista on monen ollut enemmänkin vaikea uskoa todeksi? Tämmöinen kokemus vie luonnollisesti uskoa lääkäreihin ja tätä kilpailuasemasta ei lääkärit tykkää. Järjestelmän pitäisi muuttua siten, että myös Suomen lääkäreiden koulutukseen ja halutessaan työhön voisi kuulua näitä vaihtoehtohoitoja. – Lääkäri ja kansa lopulta päättää, mitä hoitoa milloinkin. – Näin tapahtuu mm. Keksi-Euroopassa, jossa ihmiset ovat terveempiä ja kesi-ikä korkeampi kuin Suomessa.  

3.

Amerikassa tehdyn tutkimuksen mukaan, kolmanneksi yleisin kuolin syy on lääkäreiden hoitovirheet/ lääkkeet. Artikkeli julkaistu JAMA:ssa, Journal of the American Medical Association, Amerikan arvostetuimmassa lääketieteen julkaisussa.

Kelan lääkekorvaustilaston mukaan 1 067964 suomalaista käytti vuonna 2011masennus-, psykoosi-, neuroosi- ja unilääkkeitä. Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. 15–24-vuotiaista suomalaisnuorista yli 50 000 sai viime vuonna jotakin psyyken toimintaa säätelevää lääkettä, eikä aina haitoitta.

Sosiologian dosentti Ilpo Helén Helsingin yliopistosta kirjoittaa. http://www.apu.fi/artikkeli/laakehaitat-joukkosurmien-taustalla ”Murrosikää on ryhdytty hoitamaan masennuslääkkeillä, ilman että kenelläkään on täsmällistä tietoa lääkehoidon haitoista. Normaalin kasvuun ja kehitykseen liittyvän kipuilun näkeminen lääkehoitoa vaativana oireiluna tai sairautena on äärimmäisen huolestuttavaa. SSRI-ryhmän lääkkeiden haittavaikutuksista otsikoissa ovat olleet pääasiassa pysyvät seksuaalitoiminnan häiriöt. Vähemmän puhuttuja haittoja ovat itsetuhoisuus, impulsiivinen ja vastustava käyttäytyminen, yllättävät aggressiot sekä vihamielisyys. Yhdysvalloissa havaittiin 2000-luvun alussa monen kouluampujan käyttävän tai käyttäneen SSRI-ryhmän masennuslääkkeitä.”

Sosiologien mukaan erilaisten keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttö on jo niin yleistä, että suomalainen hyvinvointivaltio on vääjäämättä muuttumassa psykofarmaseuttiseksi yhteiskunnaksi.

Kehitys on huolestuttava. Samaan aikaan kun psyykenlääkkeiden käyttö on lisääntynyt, väkivallanteot ja verilöylyt ovat tulleet osaksi suomalaisten arkea.

USA:ssa nuorten tekemien joukkosurmien taustalta on kaivettu esiin masennuslääkkeiden haittoja. Usean kouluampujan tiedetään käyttäneen masennuksen hoitoon tarkoitettuja SSRI-lääkkeitä.

Näitä uusia riippuvuutta ja vaarallisiakin käyttäytymisongelmia aiheuttavia lääkkeitä määrätään jo lähes kaikkiin normaaleihinkin arkisiin vaivoihin, niin aikuisille kuin nuorillekin. Kuten, stressiin, väsymykseen tai särkyyn, joita kaikilla ilmenee joskus ja menee ohi yleensä itsestään. Kyseessä on kuitenkin uusi lääketeollisuuden miljardibisnes – mielialalääkebuumi, jossa lääkärit ovat valjastaneet käyttäjiksi jo joka viidennen suomalaisen.

Näiden tietojen valossa, voi lääkärissä käynyt nuori menettää terveytensä pysyvästi, muuttua itsetuhoisaksi tai hengenvaaralliseksi muita kohtaan. Oikeudessa hän joutuu kuitenkin vastaamaan itse teoistaan. Jokaisessa meissä asuu joukkosurmaaja, jos aivojen kemiat menevät syystä tai toisesta sekaisin, vaikka sitten lääkitsemällä. Sitä ei lääketeollisuuden hiirikokeilla pystytä näkemään, että osa lääkettä saaneista koehiiristä haluaakin ampua ympärillä olevat hiiret. Siksikin kaikki uudet ”tutkitut” lääkkeet ovat usein arpapeliä, miten eri ihmiset käytännössä niihin sitten reagoivat. Ja usein kun lääkkeen historia alkaa valottumaan, lääke jää pois käytöstä vanhana ja esitellään lääkäreille jo uudet patentoidut lääkkeet, ja kaikki alkaa alusta.

Koska olemme menossa vain hullumpaan suuntaan, niin olen täysin vakuuttunut että nykyisen kaltainen lääketeollisuuden liiallinen monopoli, on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tultava tiensä päähän pian. Lasittunein silmin reseptejä kirjoittavien lääkäreiden pitäisi saada nopeasti uutta koulutusta ja muita menetelmiä käyttöön ja irti lääketeollisuuden nuorasta. Eihän kenenkään moraalinen omatuntokaan kestä sitä, jos jatkuvasti lisääntyvässä määrin tulee ja näkee negatiivista palautetta työstään. Sitä alkaa helposti itsesuojeluksi syyttämään muiden alojen toimijoita vaaran aiheuttajiksi tai vastuuttomiksi työssään.