Elina Grundström vie lopunkin uskottavuuden Julkisen sanan neuvostosta.

Suomipop radiokanava sai vakavan huomautuksen ja langettavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta, kun oli soittanut Mikki Hiiri merihädässä kappaleen kanavallaan, joka olisi loukannut maahanmuuttajia. Mukana huomautusta laatimisessa olisi ollut myös Ylen faktan tarkistaja Johanna Vehkoo. JSN ja Ylen oikeudenmukaisuus ja näkökanta ovat kuitenkin kovin ristiriitaista tai sanotaanko asenteellista.

Julkisen sanan neuvostolle on aiemmin tehty valitus Ylen toimittajista, jotka Ylen nettisivuilla ja blogeissaan solvaavat laillisia Luontaisalan toimijoita: ”hörhöt, uskomushoitajat, huijarit, kyyniset puoskarit, käärmeöljykauppiaat, humpuukimaakarit, vaarallista kenttää, lapsia/ sairaita/ vanhuksia huijaavia, altistavat ihmisiä surmaamaan toisiaan”. Valituksessa JSN oli liitettynä kahden oikeustieteen professorin mielipide: JSN puuttua kyseiseen asiaan ja lisäksi Työ- ja oikeusministerin kieltävä mielipide yleisesti toisten vainoamisesta.

JSN Elina Grundström päätös oli kuitenkin 3 eri valituskerralla aina hylkäävä: “Tiedotusvälineellä on oikeus valita käyttämänsä ilmaisut silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia.” – Elina vastasi.

Valituksessa painotettiin myös Ylen toimittajien kirjoittamia Skeptikko/ psykiatri Hannu Lauerman kertomia tekaistuja tarinoita, jossa anonyymit psykoosisairaat olisivat surmanneet omaisiaan, kun heillä oli ollut jokin yhteys luontaishoitoihin. Ylen toimittajat eivät kuitenkaan tarkastaneet näiden epäilyttävien väitteiden todellisuutta, vaan kirjoittivat niitä kuin tosina, vaikka asioiden todenmukaisuuden tarkastaminen journalistien säännöissä vaaditaan – varsinkin tämmöisissä kovissa väitteissä.

Kirjoituksissa rikottiin myös monia muita journalistien sääntöjä, jotka erikseen JSN esitettiin. Mutta kun kohteena oli Yle, ja “tuomarina” Ylen Julkisen sanan neuvostoon äänestämä Elina Grundström – jolla myös itsellä asenne luontaishoitojen vastainen, niin 3 eri valitusta neuvostoon, ei antanut missään vaiheessa aihetta puuttua Ylen toimittajien vainoihin laillisia ammatinharjoittajia kohtaan – vaan Ylellä toimittajat saa valita nimitykset ja olla tarkistamatta väitteitä. Eikö muut toimittajat saa silloin vähintäänkin valita soittamansa musiikin, varsinkin kun siinä ei ketään pilkata, syytetä rikolliseksi, haukuta tai valehdella leimaavasti? – ja taiteessahan tämäkin on ollut paljolti sallittua, paitsi Jumalan pilkka –70 luvulla – mutta nykyään sekään ei enää vie tuomiolle tai langettavaan päätökseen – joten onko Suomessa nyt kansalasia ja jumalaakin pyhempi taho?

Pitäisikö JSN lopettaa tarpeettomana tai asenteellista epäoikeudenmukaisuutta lisäävänä? JSN valvojana on paljolti myös muodollisuus, joka enemmänkin suojaa toimittajia tosipaikoissa joutumasta oikeuteen, kun valitetaan poliisitutkinnan sijasta JSN:n. Elina Grundström ajama valikoiva ja liian asenteellinen valvonta, vie lisäksi uskottavuuden tästä journalisteja valvovasta elimestä.