James Randi

James Randi oli taas Suomessa.

Randi on entinen taikuri, nykyinen skeptikko, joka ei ollut aikanaan taikurina kovin hyvä. Kanien kaivelu hatuista pienelle yleisölle alkoi ottamaan Randia päähän ja hän rupesi syyttämään parempia taikureita huijareiksi. Myöhemmin hän laajensi aluettaan leimaamalla huijareiksi kaikkia aloja, joita hän ei tunne, ymmärrä tai joista ei ole tieteellistä kaavaa olemassa. Randista ja hänen skeptikoinnista on muodostunut Suomessa jo kultti ja Randi onkin Suomen skeptikoiden guru ja heidän toivottu vierailija. Randi on nyt Suomen vierailulla esiintynyt tyypillisesti myös Yle:n ohjelmissa.

Randi on tunnettu myös siitä, että hän lupaa miljoona dollaria sille, joka todistaa hänelle jonkin paranormaalin ilmiön. Randia on kuitenkin maailmalla arvosteltu siitä, että hän itse valitsee, kuka ja miten saa yrittää todistaa yliluonnollisen asian. Randi on kieltäytynyt näytöistä, joissa hän saattaisi joutua maksumieheksi – kuten Saksalaisen Rico Kolodzeyn kohdalla, joka oli niin pitkiä aikoja syömättä, että sen pitäisi olla täysin mahdotonta. Randin ura on show’ta ja hänen tienestit loppuisikin, jos hän päästäisi ihmiset valikoimatta esittämään mahdolliset kykynsä – joten sitä päivää tuskin päästetään tapahtuvan. 

Randin ehtona onkin aina hänen omat vaatimukset, miten jokin asia pitää todistaa – näin hän viimeistelee todistamisen mahdottomaksi tai pelkäksi pelleilyksi. Kerrankin katsoin TV:stä, kun varvulla kaivonpaikkoja löytävä taho halusi todistaa varvun toimivuuden vesisuonien paikantajana. Tapaaminen toteutui, mutta Randi vaati, että todistaakseen taitonsa, hänen pitää löytää levyjen alta vedellä täytettyjä ämpäreitä tyhjien seasta – joka on tietysti täysin eri asia, kun vesisuoni ja eihän asioita voi väärällä tapaa todistaa. Ei kukaan, itseään tai asiaansa arvostava lähde Randin ohjelmiin nauratettavaksi ja se onkin yksi osa hänen imagoaan.

– Se tässä hiukan ihmetyttääkin, miten tämä parrakas hengelliseltä johtajalta näyttävä mies, on saanut niin monet (lääkärit, toimittajat, tietokirjailijat…) Suomessa häntä palvomaan? Jos olet kouluttautunut ja uskot vain ns. tieteeseen, niin ei siihen kuulu tämmöinen ihmisten lokeroiminen tai moralisoiminen. Toisinaan tuntuu, että mitä koulutetumpi suomalainen on, sitä vähemmän hänellä on laajakatseisuutta tai muiden ymmärrystä. Randillä itsellään ei kylläkään ole mitään koulutuspohjaa – kuin se itse oppinut taikuri. 

Voi myös kysyä: keneltä se on pois, jos toiset uskovat johonkin yliluonnollisiin asioihin, jota itse et tunne? Uskovathan ihmiset lääkkeisiinkin, vaikka niiden teho on täysin todistamaton kyseiselle ihmiselle. Tai uskovat ihmiset uutisiinkin, vaikka ei nekään usein pidä paikkaansa. Jokainen ihminen, myös skeptikko: uskoo joka päivä useisiin asioihin, jotka eivät pidä paikkaansa. Mutta kaikki, mitä ikinä koemmekin, on aina totta, vaikka ei sitä toinen ymmärtäisikään.