Juhani Knuutin asenteellisuus vie uskottavuuden professorilta.

Lääketieteen professori Juhani Knuuti kirjoitti 11.4.2017 Etelä-Suomen Sanomissa Detox-kuureista: “viherjuomat ja muutkin kehoa puhdistavaksi väitetyt valmisteet/ hoidot on huijausta…” – perehtymättä itse asiaan mitenkään. Hänellä oli vastaavia mainintoja myös homeopatiasta, vaikka homeopatia on maailman toiseksi käytetyin hoitomuoto (WHO), ja EU maissa direktiivin suojeltua lääkehoitoa, jota Suomessakin valvoo Lääkelaitos. Tämä vain kertoo siitä, kuinka tietämättömiä ja asenteellisia ovat lääketieteen professorit Suomessa.

Knuuti pitää harrastuksenaan blogia, jossa hän tuomitsee luontaisopit, -valmisteet ja ihmisten kokemukset näkökulmansa perusteella. Vain synteettinen lääke olisi “tutkittua, vastuullista ja oikeaa hoitoa”. Käytäntö on kuitenkin usein muuta ja siitä nämä vainokampanjat saavat alkunsa. Knuutin edustamasta lääkehoidoista ei tutkimukset todellisuudessa kerro kovin hyviä prosentteja, kun vain 11 % lääkehoidoista antaisi kiitettävän hoitotuloksen. Lääkehoidot on myös kolmanneksi yleisin kuolemien aiheuttaja ja vastuustakin sen verran, että potilas jää kyllä yksin vastuuseen lääkkeistä, joita lääkäri hänelle “määrää”. Mielestäni lääkäri on väärä taho tuomitsemaan eri hoitoja- tai elämäntapoja.

Lääketiede on ristiriitainen ala ja välillä tuntuu, että näillä professoreille on menneet alat sekaisin, kun syyttävät vuosisatojen perinnehoitoja tutkimattomiksi humpuukista ja haitalliseksi. Näitä “asennetohtoreita ja -dosentteja” Suomessa tuntuu kuitenkin riittävän ja professori Knuuti jatkaa lääkäreiden kouluttajana samaa linjaa, jossa luontaisvalmisteet ovat jatkossakin vääräoppisuutta, jota pitää eri keinoin vastustaa.

Lääkärikoulutuksessa pitäisi olla jo toisenlainen asenne. Siellä pitäisi laajentaa lääkäreiden koulutusta luontaisempaan suuntaan, ja että lääkäri on ihmisten palvelija, eikä niin, että lääkäri määrää ja on muiden yläpuolella oleva tuomitsija, joka kumoaa kokemuksetkin. “Lääketieteen” nimissä ovat noitavainot palaamassa. Politiikassa riidellään, uskonnoissa riidellään – pitääkö sairaanhoidostakin tehdä paljolti valheeseen tai katsontaan perustuvaa vastakkainasettelua? Ihmiset haluavat, tarvitsevat moninaisia hoitoja, vaihtoehtoja, vaikka lääkärit kuinka haluaisivat “kilpailevat” koulukunnat kieltää. Tai lääkärit voisivat sitten tehdä työnsä niin hyvin, ettei vaihtoehtoja tarvita. Knuutin vaino eri koulukuntia kohtaan on enemmänkin lääkärin hätähuuto oman koulukuntansa arvostuksen puolesta.

Lääkärikunta on kovasti menettämässä kansan arvostusta, kun heidät koulutetaan liiaksi “lääketehtaiden myyntimiehiksi”, joilta laajempi ajattelu jo koulutuksessa kielletään. Lääkkeellinen sairaanhoito aiheuttaa arvioiden mukaan turhia kuolemia jo enemmän kuin sodat, joten kyllä useammin pitäisi lähteä luontaisesti liikkeelle, jos halutaan potilaiden parasta.

Uskon myös, jos lääketiede olisi niin toimiva ja turvallinen, kun lääkärit haluaa uskoa, niin ei heitä voisi vähempää kiinnostaa, missä ihmiset kävisivät ennen heidän luokseen tuloa ja mihin turhaan rahansa laittaisivat. 

Lääkärikoulutukseen pääsyssä on matematiikalla suuri merkitys, joka hiukan ihmetyttää, koska siellä pitäisi katsoa enemmän psykologisesti, ketkä parhaiten soveltuvat ihmisten auttajaksi. Toisilla asema nousee hattuun ja yhteiskunnallista asemaansa hyväksikäyttäen he alkavat profetoida ja hiljalleen heistä tulee “saarnaajia”, eikä niinkään aina auttajia. Koulutukseen pitäisi lisätä homeopatia ja muita luontaishoitojen perusteita, kuten Keski-Euroopassa, jossa yli 50 000 lääkäriä käyttää homeopatiaa vastaanotollaan, ja käyttäjiä 100 000 000.

Ei voi muuta sanoa, kun etsikää/kokeilkaa jatkossakin itsellenne hyväksi tuntuvia hoitoja ja hoitakaa itseänne turvallisin menetelmin ja käykää tarvittaessa lääkärin luona.