Rokotusko aina haitaton?

Viime päivinä taas mediassa paljon rokotuksia puolustavaa asiaa ja vasta-argumentteja ei sallita. Kesk. kans.ed. Mikko Kärnä haluaisi, että rokottamattomilta lapsilta poistettaisiin lapsilisät. Se on kovaa tekstiä, kun on ihmisiä, joille rokotukset ei vain sovi. Rokotusten puolustajaksi on profiloitunut myös toimittaja Hanna Sumari, joka kertoo nyt useissa medioissa, kuinka 20 vuotta sitten hänen kaikki 3 lasta sairastivat hinkuyskän: “2 lasta oli rokotettu ja yksi ei vielä nuoren ikänsä johdosta”. Kaikki niistä kuitenkin sairastuivat hinkuyskään.

– Sumari vaati rokottamaan hänen esimerkin vuoksi. Mitä Sumari tällä viestillä sitten tarkoitti? – että jos rokottaa, niin sairastuu ja jos ei, niin sittenkin sairastuu? Itse hoidin yli 10 vuotta sitten hinkuyskäbuumin aikaan homeopatialla useita kymmeniä hinkuyskälapsia, jotka kaikki oli rokotettu – yhtään rokottamatonta h-yskä lasta en tavannut – joten ainakin silloin epäilin joko rokotteen aiheuttavan h-yskää lapsille tai sitten rokote ei vain suojannut.

Rokotusten kulta-aikana on myös muutamassa vuosikymmenessä tullut lapsille monia uusia sairauksia: allergiat, kätkytkuolemat, käytöshäiriöt, ADHD, Aspergeri, autismit, eikä tiedetä mistä nämä johtuvat. Sanotaan useiden johtuvan perimästä, vaikka suvussa ei näitä olisi aiemmin ilmennytkään. Onko sitten sattumaa, että nämä sairaudet käyvät ajallisesti rokotusten kanssa käsikädessä, ja yhteisöissä joissa ei rokoteta, ei niitä juuri esiinny?

Rokotukset kuitenkin sisältävät: raskasmetalli alumiinia, tiomersal-elohopeaa, joka on vahva hermomyrkky ja allergisuutta laukaisevaa formaldehydiä. Pitoisuuksien perustellaan olevan pieniä, mutta niin on kohdekin ja ihmisethän reagoivat eri herkkyyksillä asioihin. Hermostoon/ aivoihin joutuessaan pienikin pitoisuus voi aiheuttaa kehittyvässä järjestelmässä ongelmia. Oma teoriansa on myös se, kun ihmisen kehityksen alkuvaiheessa verenkiertoon pääsee “takaoven” kautta vieraita aineita, miten keho, jonka monipuolista järjestelmää emme vielä edes tunne, siihen mahdollisesti reagoi? – Onko se ymmällään, yrittääkö se puolustautua outoihin tunkeilijoihin muuttamalla koko puolustus- tai kehitysjärjestelmän ja reagoi jatkossa allergisesti vähän kaikelle tai kehittyy toisin? – sitä emme todellisuudessa tiedä.

En oikein ymmärrä näitä pakkorokotusten fanaattisia puolustajia ja kokemusperäisten tuomitsijoita. Meillä on Suomessa vaikea keskustella lääketieteen hyödyistä ja haitoista avoimesti. Lääketeollisuus määrittää oman edun tavoittelussa “totuutta”, lääkärikunta levittää tiedon, puolustavat kiihkeästi alaansa ja toimittajat komppaavat sitä ainoana totuutena. Jos olet vallitsevaa kampanjaa vastaan, olet vastuuton puoskari ja vastuussa kaikista sairaista. 

Olenkin usein ihmetellyt, kuinka helposti nykyiset toimittajat rupeavatkin kansan syyllistäjiksi ja “asiantuntijoiksi”, ilman että ovat edes realisteja tai perehtyvät asiaansa. Lääketeollisuuden kokoiselle bisnekselle pitäisi olla kriittisempi – varsinkin kun niin usein homma on mennyt karille ja paljastunut paljon tahallisiakin huijauksia. Rokotus on miljardibisnes ja tutkimukset joihin aina vedotaan, tekee ja kustantaa aina rokotteen valmistaja. Onhan rokotteen tuoneet paljon hyötyä, sitä ei pidä kiistää, mutta ei voi mitenkään ennalta edes tutkia, etteikö rokote voisi tai ole aiheuttanut yksilölle/ sukuhaaralle vain harmia, varsinkaan jos ei tiedetä, mistä nämä moninaiset lasten nykyongelmat edes johtuvat? Lääketiedettä voi verrata entiseen kirkkoon: jos kyseenalaistat, olet luopio/ et kuulu enää joukkoon.

Lääkärikunta kyllä myöntää, että 1/miljoonasta voi saada vakavia ongelmia rokotuksesta. Se on kuitenkin varmasti puppua tai uskomusta. Tilastoimaton joukko lapsista saa vuosittain piikin jälkeen oireita ja osa joutuu reaktioista heti sairaalaan tai ovat seuraavana päivänä allergisia kaikelle tai kehitys jatkossa tuntemattomasta syystä taantuu. Näistä asioista ei vain pidetä mitään tilastoa ja lääkärillekin on täysin vapaaehtoista ilmoittaa epäilyttävistä ongelmista Lääkelaitokselle.

Jos lapsi sairastuu tai jotenkin muuttuu rokotuksen jälkeen, ongelmat vieritetään yleensä vanhempien, eli perimän syyksi tai ei vain tiedetä mistä tilanne johtuu ja asia on loppuun käsitelty. Näin ei saada edes arveltuja tilastoa rokotusten mahdollisista haitoista. Turvalliseksi THL:n toimesta väitetty Pandemrix-rokotekin (sikainfl.), pitkän kiistämisen jälkeen jouduttiin pakosta myöntämään aiheuttaneen sairauksia, ja ymmärtääkseni sairauksien kirjo on paljon myönnettyä laajempi.

Myöntämiseen Pandemrix-rokotteen kohdalla narkolepsian sairastumisiin päädyttiin varmastikin vain siksi, kun niin moni sairastui harvinaiseen vakavaan sairauteen samana aikana. Näin kävi aikoinaan myös 1985 polio-sokeripalarokotteen jälkeen, josta haitoista käytiin myös oikeustaisteluja. Mutta kun rokotteita annetaan harvakseltaan syntyvien mukaan ympäri vuoden, ei sairasryhmiä pulpahda samalla tavalla ja sairasyhteisöjä synny. Nyt jo hiukan epäillään tai ei voida professori Markku Partisen mielestä pois sulkea, että uudehko HPV-rokote aiheuttaisi toisille aivotoiminnan taantumaa, jotka oudot sairaudet ovat nuorilla tytöillä yleistyneet.

Jos terve lapsi sairastuu epämääräisesti, niin siihen on aina jokin syy olemassa ja silloin pitäisi epäillä kaikkea ja miettiä ainakin jatkorokotuksia ihan varmuuden vuoksi – vaikka kyseinen ohje lisäisikin rokotevastaisuutta. Meitä ei kuitenkaan nykyisessä hyvinvointi aikana pula-aikojen epidemiat samoin uhkaa tai kaada, joita sairauksia rokotukset lähinnä koskee. Rokkojen jälkitauteihin kuoltiin pula-aikoina, jossa luonto vielä karsi heikompia, mutta ei tänä päivänä, jos nyt joku rokon sairastaisikin.

Oma tarinani: 20-30 luvulla syntyneitä vanhempiani ei vielä lapsena rokotettu. Minä taas kuuluin jo kattavaan rokotusohjelmaan –60-70 luvulla. vanhempani olivat suht tasapainoisia ja allergiavapaita. Itse olin kouluvuosina erittäin “ ADHD”, vaikka diagnoosia ei vielä silloin edes tunnettu. Olin  levoton ja helposti hermostuva ja ongelmat tuntuivat kärjistyvän aina tehoste-rokotteiden jälkeen. Podin myös  lapsena taiveihottumaa ja varhaismurrosiässä heinänuhaa, joita vanhempani taas eivät. Samoin lastemme äidillä oli lapsena allergioita ja reumaattisia ongelmia, joita hänen vanhemmillaan ei. Omat lapset jätimme omien epäilyksieni ja kokemukseni johdosta sitten –90 luvulla rokottamatta.

Käytöshäiriöt ja allergiat luokitellaan paljolti perimästä johtuviksi. Kohdallamme kävi onneksemme niin, että rokottamattomat lapsemme eivät perineet näitä  perimäsairauksia. Olin itse sukumme ainoa ADHD ja hetken taiveallerginen ja sukuhaarani ainoa massarokotettu. Asiahan voi olla aina sattumaa, kuten lääkäri sen toteaisi, mutta näin kävi meillä.

Antibiootit aiheuttavat tutkimustenkin mukaan myös allergioita ja käytöshäiriöitä, joten ei voi rokotusta kaikesta lasten uusista oireyhtymistä epäillä/ syyttää, mutta avoimesti ei voida asioista puhua. Lääkärin, toimittajan, kosmologin tai minun tietämys rokotusten hyödyistä/ haitoista yksilölle tai yleisesti, ovat näkökantoja, aprikointia tai uskomusta. Ei voida kuitenkaan lähteä siitä, että lasten vanhempia ei tarvitse kuunnella/ ymmärtää, ja jos rokotettu oudosti sairastuu – ei ole näyttöä tai todisteita rokotteista, mutta jos rokottamaton sairastuu – johtuu se rokottamattomuudesta ja jos jossain todetaan rokkoa, sekin on rokottamattomien vika.