Skeptikko Tiina Raevaara pettyi lääkärikäyntiin ja liitti huolen “uskomushoitoihin”


Skepsis ry:n varapuheenjohtaja Tiina Raevaara kertoi 26.8.16 Lääkärilehden kolumnissa käynnistään labrakokeissa ja lääkärissä. Käynti oli ollut lääkäriammattikuntaa aiemmin yksinoikeuttaneelle Raevaaralle kuitenkin suuri pettymys: “Lääkäri oli ujo, hiljainen eikä ymmärtänyt miksi olin edes paikalla. Kerroin pitkään jatkuneesta väsymyksestä, jonka lääkäri kuittasi johtuvan kertomani aikaisesta aamuheräämisestä. Lääkäri ei kysellyt edes oikeita asioita: ei elämäntavoista, ei sukurasitteista.”

No, mitä sitten, jos lääkäri olisi näitä suku tai elämäntapa asioita kysellyt? Ei niihin ole kuitenkaan mitään lääkettä tarjota. Jos taas lääkäri oli ujo, se ei ole ammattipätevyyden tai koulutuksen puute  – vaan Raevaaran turhaa arvostelua kyseisen lääkärin persoonasta.

Raevaaran lääkärikäynti oli hyvin tyypillinen kansalaisen kokema, jossa lääkäri ei ymmärtänyt potilaan vaivoja tai pystynyt auttamaan. Se ei ollut lääkärin vika, vaan järjestelmän ja koulutuksen, jossa sairasta voidaan auttaa vain lääkkein tai leikkauksin, jota menetelmää skeptikko Raevaara on pitänyt aiemmin ainoana oikeana. Jos verikoe ei näytä syitä väsymykseen, sitä ei todistettavissa ole ja lääkäri voi pitää sitä vaikka potilaan luulona.

Raevaara kolumninsa lopputekstissä sitten pelkäsi: “Uskomushoitajien” perehtyvän asiakkaisiinsa lääkäriä paremmin ja ihmisten menevän syystä vaikkapa homeopaatin luokse. Siinä asiassa Raevaara on ihan oikeassa, että homepaatin luokse mennään juuri siitä syystä, kun lääkäri ei pysty auttamaan tai lääkkeet aiheuttavat sairauskierrettä –  ja joku kertoo saaneensa paremman avun juuri homeopaatin luota. Koirien genetiikasta väitelleen Raevaaran tiedot ei tietenkään riitä kertomaan kansalle, mitä eroa tai vaikutustapaa missäkin hoidoissa on, mutta lyhyesti asiatuntijana homeopatiasta: Homeopatia aktivoi kehoa itseään parantamaan sairautta, jolloin tulehdus/kierre loppuu usein pysyvämmin. Siitä syystä mainostamaton Homeopatia on maailman toiseksi käytetyin hoitomuoto (WHO) – skeptikoiden julkisesta mollaamisesta huolimatta.

Raevaaran kertomuksen väsymys- ja mahdollisiin turhautumis ongelmiin ei ole usein lääketieteessä parannusta keksitty tai sitten se on kilpirauhas- tai mielialalääke. Mutta tässä tapauksessa lääkäri ei ehkä vienyt mielialalääkityksellä potilasta mahdollisesti ojasta allikkoon – eli hoiti työnsä niin hyvin kun resursseiltaan voi ja kummatkin olivat lopputulokseen jokseenkin turhautuneita, mutta ei toivottomia, mitä taas lääkehoito olisi voinut aiheuttaa – siitä Raevaara voisi kiittää lääkäriään, jota n. miljoona suomalaista ei voi enää tehdä.

Neuvon kuitenkin kokeneena terapeuttina Raevaaraa heittämään asenteellisien ajatusmallinsa jo saunanuuniin ja ymmärtämään, että lääketiede on pääosin bisnestä, kuin useinkaan oikeaa apua. Etsi siis apua arkipäivän vaivoihin laajemmin – eikä vain kaupallisimmasta järjestelmästä –  niin löydät varmasti tahon, joka pystyy löytämään syyn väsymykseesi ja miten siitä pääsee eroon. Koululääketiede hoitaa meitä parhaiten silloin, jos olet loukkaantunut tai vakavasti sairas. Suomessa tehdään tuhansia turhia lääkärikäyntejä päivittäin, joista ei hyödy kuin lääketeollisuus ja vähiten se apua hakeva/tarvitseva potilas. Ja skeptikot, jota Raevaarakin näissä jutuissaan aina edustaa, lisäävät toimillaan juuri tätä epäkohtaa ja verorahojen siirtämistä lääketeollisuuden pussiin ja kohta ei ole yhtään lääkkeetöntä kansalaista – eikä siihen mene enää edes kauaa.

Luonani käy näitä väsyneitä, särkeviä, unettomia asiakkaita päivittäin ja lähden tutkimaan asioita aivan eri tavoin, kun kyselemään verikokeiden tuloksi tai sukutaustaa, josta syy tai apu harvoin löytyy. Kun vastaanotolleni tulee väsynyt, särkevä, henkisesti tai fyysisesti ahdistunut henkilö, hän saa avun yleensä nopeasti. Kyseinen muutos ei tapahdu puhumalla, kuuntelemalla tai uskomalla – vaan mittaamalla ensin kehon tila tarkoitukseen valmistetuilla laitteilla tai joku tekee sen pulssia mittaamalla ja ilmenneitä epätasapainoja oikein hoitamalla. Sairaustilat ovat yleensä kehon epätasapainoja, miiluvia tulehduksia, yksilölle vääriä ruokia, stressiä, ei lääkkeiden puutosta tai perimää. Normalisoimalla/ vahvistamalla sitten kehoa esim. homeopatialla ja/tai poistamalla syitä, tila korjaantuu usein nopeastikin – uskoin siihen tai ei, sillä taas ei ole mitään merkitystä. Surut ovat tietysti suruja ja pitkäaikaismasennukset vaativat mahdollista terapiaa.

Lääkkeitä joita taas lääkärikunta vain edustaa, tarvittaisiin todellisuudessa aika harvassa sairaudessa, jos hoidetaan ensin syitä. Verikokeilla voidaan pois sulkea vakavia tiloja, mutta lääkitsemällä kaikkea oireilua, ei useinkaan paranna ketään. Pitäisi pyrkiä korjaamaan epäkohta ja niihin on keinoja olemassa –  mutta kaikkea kun ei voi patentoida myytäväksi pillereiksi – muutenhan avarakatseisuuttakin voisi ostaa apteekista ja tiedeihmiseksi itseään tituleeraava/uskova, voisi tarvittaessa ottaa tabletin ja ymmärtää sitten kaupallisen “tieteen” lisäksi myös käytännön tosiasioita.