Tiedetoimittajien liiton pääsihteeri Ulla Järvi ei halua ihmisten uskovan käytäntöön tai kokemukseen.

Ulla Järvi MTV3 netti-sivulla otsikolla: “Humpuukin leviäminen huolettaa tiedetoimittajia ja tutkijoita”. Järvi kritisoi sivulla, kun ihmiset kokeilevat eri ruokavalioita ja toiset miettivät jopa rokotusten hyötyä. No, useimpien rokotusten hyödyn moni allekirjoittaa, mutta kun rokotuksista on ilmennyt myös monia haittoja, niin miksi ihmiset ei saisi ajatella myös kokonaisuutta? Kukaan tai mikään ei kuitenkaan korvaa, jos ja kuin toisille haittoja ilmeneekin, kuten tiedetään. Järvi myös kertoi: “Tutkijoiden ja tiedetoimittajien on osallistuttava jopa vihamieliseen keskusteluun, jotta myös tiede saa äänensä kuuluviin eikä sitä paineta marginaaliin”.

– Mielestäni vihamielistä kirjoittelua tekevät juuri nämä Tiede-ihmiset –  he yleensä aloittavat vihapuheet joitain ammattilaisia tai kansalaisia  kohtaan, syyllistävät ja tuomitsemiset vailla käytännön näyttöä tai perehtymättä edes asiaansa.  

Tiede sitä, tiede tätä tyyppejä esiintyy jo kaikkialla, joilla ei tunnut olevan juurikaan annettavaa, vaan pelkästään tuomittavaa. He tuomitsevat mediassa usein ihmisten kokemukset tai parantumiset: luulona, uskomuksena, sattumana, harhautettuna, jne. –  tutustumatta itse asioihin mitenkään. Meille on kasvamassa “uskonto” nimeltä TIEDE. Tämä lahko jakelee totuudet, tuomitsee harhaoppiset ja poistaisivat väärät profeetat oman suppean ajatusmallin pohjalta – vaikka asiat ei heitä itseään mitenkään koskisikaan. Jos on tiedetoimittaja, – kirjailija, dosentti, psykiatri, niin se ei todellisuudessa tee kenestäkään heistä yleistä edustajaa, totuuden tietäjää, vaan yleensä suppean asenteen ja mielipiteen ilmasijan – ei siis fakta-tieteen edustajaa – eikä usein edes sinne päinkään.

Sitten kun vielä tiedetään, että tänä päivänä Tiede on usein yhtä kuin Raha ja rahalla saa haluamaansa tiedettä aina lisää, niin voi vain arvella, kuinka paljon näitä Tieteen edustajia höynäytetään näillä erilaisilla tutkimusväitteillä. Olen vakuuttunut kokemuksen myötä, että esim. homeopaatin luokse menevä uskoo saamaansa hoitoonsa usein vähemmän, kuin tieteeseen uskova tuntemattomaan lääkepilleriin. Eli “uskomushoidossa” käyvä on usein paljon realistisempi, kuin on “Tiedeuskovainen”, joka voi käytäntötiedon mukaan sairastua tai kuolla sokeasti luottamaansa pilleriin – joka päivä niin tapahtuu. Homeopaatin luokse tullaan Suomessa yleensä myös sen vuoksi, kun Tiede ei ole pystynytkään pitämään lupauksiaan ja joku kertoo kokemuksestaan saaneensa paremman avun homeopatiasta. Eli käytäntö ohittaa usein ajassa valitun Tieteen, jonka asetelman Ulla Järvi halusi viestissään tuomita.

– Tiede ei ole valmis, eikä varmaan koskaan tulekaan. Mutta esim. nämä perinnehoidot (akupunktio, homeapatia, yksilön ruokavaliot) ovat maailman yleisempien hoitojen lisäksi pysyneet muuttumattomia satoja tai tuhansia  vuosia, kun taas nykylääketiede on tänään tätä ja huomenna toista, joka kertoo sen ehdottomuudesta: Tänään tutkittu ja todistettu verenpainelääke, onkin huomenna vain potenssilääke (Viagra). Tänään unilääke, onkin huomenna sikiövaurioaine (Talidomidi). Tänään flunssa rokote, onkin huomenna narkolepsian aiheuttaja. Lista on pitkä, mutta sitten kun 100 vuoteen ei tapahdu lääkkeistä haittoja ja vaikutus toimii kaikkiin samalla tavalla, voidaan puhua uskottavasta tieteestä – ja vaihtoehdot häviää silloin heti.

Myös laajat ja useampana vuotena tehdyt tutkimukset kertovat, http://clinicalevidence.bmj.com/x/set/static/cms/efficacy-categorisations.html että2015 tutkimuksessa, vain 11% lääketieteellisistä hoidoista olisi täysin perusteltuja/ hyödyllistä ja osasta oli luonnollisesti pelkkää haittaa.

– Myös Ulla Järven mainitsema rokoteuskoisuus oli koetuksella viimeksi sika-influenssa-rokotteen jälkeen, mutta myös EU-komissio vaatimat tutkimukset päätyi myöhemmin tulokseen: H1N1-rokotteen markkinoinnissa tai jakelussa ei vallinneet pelkästään terveydelliset tavoitteet, vaan eniten lääketeollisuuden kaupalliset intressit – asiasta kertoi myös Lääkärilehti. Ulla Järvi ei muista näistä heristellä sormea tieteelle, vaan asioista, missä ei tapahdu tämmöisiä vahinkoja.

Olenkin joskus vannoutuneelle ja Skepsis yhdistyksen aktiiville sanonut: Jos haluat olla oikeassa, älä ole skeptikko – olet heti niin monessa asiassa väärässä. Eli varmin tapa olla väärässä, on luulla olevansa kaikessa oikeassa ja hurahtaa rahan voimaan.

Tiedeuskoiset pitävät näkemystään uskoa tieteeseen yhtä vahvana ja ainoana oikeana kuin kirkko oli aikoinaan. Mutta jos “tutkitut” olisi niin totta, kun nämä skeptikot ajattelevat tai uskovat, ei vaihtoehtoja olisi, ei niitä tarvitsisi, eikä lääketeollisuuskaan poistaisi alati valmisteitaan myynnistä tai joutuisi tuomiolle vääristä väittämistään.

Tiede-uskovaisten kampanjointi rinnastuu pitkälti 1700 luvun noitavainoihin, mutta menetelmät ovat luonnollisesti nykyisin rajoitetummat. Mitään siitäkään ajasta ei kuitenkaan opittu. 100 vuoden päästä tämän päivän Tieteen edustajat olivatkin lähes kaikessa väärässä ja uudet Tiede-hihhulit ovat taas vannomassa jotakin näkemystä.

Tiede on monessa sitä suurta uskomusta, joka muuttuu usein vuosikymmenten välein ja lääkepuolella, kun patentit raukeaa vaikutus alue muuttuu. Myöskään yhtään skeptikko-patsasta ei maailmasta löydy, vaan nerot ovat aina olleet asiassaan niitä” vääräoppisia tai hulluja”, jotka ovat kyseenalaistaneet aikansa Tiede-ihmiset ja välttyneet ehkä roviolta nipin napin, osa ei ehkä välttynyt ja on voinut jäädä jotakin suurta selviämättä. TIEDE Ulla Järven tai yleensä skeptikoiden esittämänä, on ollut ja on usein vain este kehitykselle ja järjen käytölle, koska se on usein vain sen hetken näkemys, joka on voinut syntyä lisäksi tarkoitusperäisesti.

 

 

.